Jest pięknie
Zapiekanka z cukinią
W zasadzie same warzywa i trochę sera. Składniki dostępne naprawdę dla każdego, przepis też prosty, chociaż wymagający odrobiny pracy i działającego timera w piekarniku. Zapiekanka z cukinią może wystąpić jako dodatek do mięsa, może też być daniem samym w sobie, jak u mnie. Zapiekanka z cukinią proporcje na 4 porcje 3 cukinie 150 g tartego parmezanu 500 ml sosu pomidorowego * sól pieprz spray do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='3 cukinie150 g tartego parmezanu500 ml sosu pomidorowego *sólpieprzspray do smażenia'; document.write(" "); Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż naczynie żaroodporne albo dużą blachę papierem do pieczenia. Cukinię pokrój w pasy wzdłuż – takie na pół cm grubości. Rozłóż część pokrojonej cukinii w naczyniu wyłożonym papierem, oprósz solą i pieprzem, piecz do mocnego zbrązowienia (ale nie upieczenia na wiór!), około 15 minut. Wyjmij, zdejm upieczone pasy, połóż następne i tak aż do końca. * Sos pomidorowy może być gotowcem ze słoika, jest ich w sprzedaży sporo. Może masz też swój domowy? Ważne, żeby był gęsty i jednolity. Kiedy cukinia jest już gotowa, nie wyłączaj piekarnika. Spryskaj naczynie do zapiekania sprayem do smażenia. Ja używam jednorazowych foremek z alufolii, mniej zmywania. Na spód naczynia wylej łyzke sosu, rozprowadź. Rozłóż pierwszą warstwę cukinii, polej sosem, lekko posyp serem. Powtórz tyle razy, żeby zużyć sos, zostaw sobie porcję cukinii na pokrycie całości zapiekanki. Posyp całość resztą sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj około 15 minut. Zapiekanka z cukinią ma jeden mankament – ciężko ją przechowywać, bo robi się niesmaczna, gąbczasta. Najlepiej zjeść ją od razu, na ciepło. Share and Enjoy Share on Facebook Retweet this The post Zapiekanka z cukinią appeared first on Jest Pięknie.