Razem a jednak osobno

7 rano

Razem a jednak osobno

Kawiarnia w której mile widziane są też koty

7 rano

Kawiarnia w której mile widziane są też koty

Kawiarnia w której mile widziane są też koty

itscolossal:

Twisted Tree Branches Fused with Ornate Picture...

7 rano

itscolossal: Twisted Tree Branches Fused with Ornate Picture...

Brass Balancing Siphon Coffee Maker

7 rano

Brass Balancing Siphon Coffee Maker

Brass Balancing Siphon Coffee Maker

Mona Lisa w 3d by Marc Dillon

7 rano

Mona Lisa w 3d by Marc Dillon

Killer Coffee Grinder

7 rano

Killer Coffee Grinder

Brass Balancing Siphon Coffee Maker

7 rano

Brass Balancing Siphon Coffee Maker

Śmieszne jedzenie by Danling Xiao

7 rano

Śmieszne jedzenie by Danling Xiao

Jedzenie swojego pupila możesz trzymać w takiej oto szufladzie!...

7 rano

Jedzenie swojego pupila możesz trzymać w takiej oto szufladzie!...

Elegancki stojaczek do dripa 

7 rano

Elegancki stojaczek do dripa 

Symetryczne śniadanie.Do takiego najlepiej pasuje, rzecz jasna,...

7 rano

Symetryczne śniadanie.Do takiego najlepiej pasuje, rzecz jasna,...

Coffee Cup Chairs

7 rano

Coffee Cup Chairs

A toaster that does everything for you

7 rano

A toaster that does everything for you

A toaster that does everything for you

A fancy siphon coffee maker

7 rano

A fancy siphon coffee maker

Kristina Webb – artystka, która łączy ilustracje z rzeczami

7 rano

Kristina Webb – artystka, która łączy ilustracje z rzeczami

Cappuccino z takiego ekspresu to czysta...

7 rano

Cappuccino z takiego ekspresu to czysta...

Cappuccino z takiego ekspresu to czysta poezjaŹródło http://www.appliancist.com/espresso_machines/la-pavoni-professional-espresso-cappuccino-lever-machines-gold-16-cups.html

Lubisz kawę? Masz jamnika? A może masz jamnika, który lubi kawę?...

7 rano

Lubisz kawę? Masz jamnika? A może masz jamnika, który lubi kawę?...

Lubisz kawę? Masz jamnika? A może masz jamnika, który lubi kawę? Jeśli tak, to ten kubek jest zdecydowanie dla Ciebie :)

7 rano

Chemex - alternatywna metoda parzenia kawy

Twórcą serii urządzeń nazywanych Chemex był niemiecki doktor chemii Peter Schlumbohm (dużo więcej informacji na temat tego ciekawego człowieka znajdziecie na stronie internetowej firmy Chemex: www.chemexcoffeemaker.com Inspirując się kształtem, funkcjonalnością i sposobem działania naczyń laboratoryjnych udoskonalił jedno z nich tworząc w 1941 roku bardzo popularne i dobrze rozpoznawalne na świecie urządzenie do parzenia kawy. W 1956 roku Illinois Institute of Technology ogłosił Chemex jednym ze 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnej sztuki użytkowej. Było to jedyne urządzenie do przygotowywania kawy na tej liście. Dziś Chemex to bohater drugiego planu wielu filmów, domator i mieszkaniec muzeów sztuki i wystaw design-u. W każdej kawiarni, w której pracują ludzie kochający kawę i pasjonujący się jej smakiem, aromatem i sposobami jej przygotowania stoi na honorowym miejscu. Nic w tym dziwnego bo wszak cieszy oko ! Sposób przygotowania kawy z użyciem Chemex-u – szybko, łatwo i przyjemnie. Co będzie Ci potrzebne : - Chemex wraz z papierowymi filtrami,- dobrej jakości kawa ziarnista (najlepiej kawa speciality), - młynek żarnowy z możliwością regulacji grubości mielenia,- waga kuchenna z dokładnością ważenia do 1 grama,- stoper,- łyżeczka,- dzbanek na wodę (najlepiej filtrowaną !). Kawa „krok po kroku”- przefiltruj wodę z kranu. Jeśli woda w twoim domu jest bardzo twarda, użyj niegazowanej wody butelkowej o zawartości minerałów nie wyższej niż 250 mg/L,- odmierz 30 g kawy ziarnistej,- zmiel grubo kawę na drobiny o wielkości około 1 milimetra,- zagotuj przefiltrowaną wcześniej wodę. Postaraj się by wrzenie wody trwało jak najkrócej i odczekaj około 1 do 2 minut od zagotowania. Możesz również przelać ją po zagotowaniu do wcześniej przygotowanego, chłodnego dzbanka. To pozwoli uzyskać odpowiednią temperaturę wody do parzenia. Jeśli masz termometr wiedz, że najlepsza temperatura wody dla tej metody wynosi 90 – 94˚C,- w międzyczasie przygotuj papierowy filtr i postaw Chemex z filtrem na wadze kuchennej. Do tego sposobu parzenia używajcie tylko oryginalnych filtrów papierowych. Jest jeden wyjątek od tej reguły, o którym będę wspominał w przyszłości.- przelej około 100 – 200 ml gorącej wody przez filtr i opróżnij z niej Chemex,- wsyp do wilgotnego filtra zmieloną świeżo kawę w odmierzonej ilości 30 g,- włącz wagę i przygotuj stoper. Odmierzaj czas od pierwszego kontaktu wody z kawą,- zalej kawę niewielką ilością wody (około 60 ml). Zwróć uwagę by wszystkie drobiny kawy w filtrze nasiąknęły gorącą wodą,- poczekaj od 30 do 60 sekund i zacznij powoli, okrężnym ruchem, delikatnie nalewać wodę na drobiny kawy począwszy od środka na zewnątrz. Całkowita ilość wody jaką należy przelać to 500 ml. Odpowiada to mniej więcej 500 g. - postaraj się po nalaniu 300 i 500 gram wody zamieszać lekko łyżeczką kawę z wodą po to wszystkie drobiny zmielonej kawy zaparzyły się równomiernie. Jeśli chcesz by kawa była delikatna w smaku pomiń ten krok.- przerwij nalewanie wody przy 500 gramach. Postaraj się by zakończyć nalewanie wody przed 2 minutami od pierwszego jej kontaktu z drobinami kawy.- odczekaj aż cała woda przeleci przez kawę. Czas parzenia nie przekracza z reguły 4 minut,- wyrzuć filtr z resztkami kawy i delektuj się jej smakiem i aromatem ! Najczęściej popełniane błędy:- używanie kawy mielonej ze sklepu zamiast kawy w ziarnie co może doprowadzić do zatkania filtra i nadekstrakcji. Niestety kawy pakowane próżniowo są najczęściej zmielone zbyt drobno i przez to woda nie przepływa przez nią swobodnie.- nie odmierzanie odpowiedniej ilości kawy i wody,- zbyt grubo zmielona kawa przez co napar może być wodnisty i cierpki. Najczęściej można to poznać po całkowitym czasie parzenia krótszym niż 3 minuty,- nie przepłukiwanie filtra wodą przed zaparzaniem co może prowadzić do nieprzyjemnego, papierowego aromatu i posmaku naparu,- zbyt szybkie nalewanie wody co może doprowadzić do nierównomiernego zaparzenia kawy, - brak powtarzalności parametrów parzenia kawy tą metodą. Smak:Amatorzy mocnej, syropowatej, cierpkiej i ziemistej w smaku kawy będą zawiedzeni gdyż kawa przygotowana z użyciem Chemex-u jest w smaku czysta, łagodna i soczysta.  Wszystko to dzięki papierowym filtrom firmy Chemex. Są one stosunkowo grube w porównaniu z pozostałymi stosowanymi na przykład do filtrów ceramicznych czy w przelewowych ekspresach automatycznych. Dzięki temu zatrzymują tłuszcze zawarte w kawie co sprawia, że tak przygotowany napar będzie miał niższe body niż przygotowany z tej samej kawy jakąkolwiek inną metodą. Kawa z Chemexu zawsze będzie kojarzyć mi się z lekkim, bardzo czystym winem, które uwielbiam wypić na deser czy w czasie przyjemnego wieczoru z przyjaciółmi. Z kawa jest jak z winem więc nic nie stoi na przeszkodzie by pić ją z równie wielką przyjemnością !Artykuł zaczerpnięty z bloga nomilknosugarchemex zakupić można w firmowym sklepie palarni kawy Kawinghttp://kawing.com.pl/sklep/?pl_chemex,53

schoolofvisualarts:

The Twilight Zone, poster concept by David...

7 rano

schoolofvisualarts: The Twilight Zone, poster concept by David...

Syreni koc by Melanie Campbell

7 rano

Syreni koc by Melanie Campbell

7 rano

Alternatywne metody parzenia kawy

Pamiętacie może czołówkę kultowego serialu Dexter? Przez ułamek sekundy, w pięknym ujęciu pojawia się tam kawa parzona za pomocą naszego dzisiejszego bohatera: French Pressu. Jeśli uwielbiacie delektować się smakiem świeżej, aromatycznej kawy już z samego rana, to urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o Was.French Press to świetne urządzenie do szybkiego i prostego zaparzenia dobrej kawy zarówno w domu, jak i na łonie natury. Metoda ta pozwala uzyskać kawę o pełnym smaku, przyjemnym body i niesamowitym aromacie. French Press ma prostą metodę działania: świeżo zmielone ziarna kawy wsypujemy do szklanego dzbanka, zalewamy gorącą wodą i oddzielamy fusy od naparu za pomocą filtra umieszczonego na tłoczku.     Czego potrzebujemy?- French Press- łyżka- stoper- woda o temperaturze 94 - 96 stopni Celsjusza- młynek- dobrej jakości ziarna, najlepiej jakości specialty, palone jasno lub średnio, zmielone grubo; doza 30 gramów na 500ml wody (2 szklanki)Na samym początku napełniamy nasz frenchpress gorącą wodą, by go ogrzać.Mielimy ziarna, dość grubo – na drobiny wielkości 1 - 1,5 mm, mają przypominać bardzo gruby piasek, zmielone zbyt drobno zapchają filtr.Wylewamy wodę, do naczynia wsypujemy kawę.Zalewamy około 100 ml wody i mieszamy, by wszystkie ziarna nasiąknęły wodą. Czekamy około 30 sekund.Po 30 sekundach powoli wlewamy pozostałą wodę. Czekamy 3 - 4 minuty.Po upłynięciu tego czasu nakładamy pokrywę z tłoczkiem i powoli ściągamy drobiny na dno. Przelewamy kawę do filiżanek.Możemy oczywiście w zależności od wielkości French Pressu zwiększyć ilość parzonej kawy i przygotować 1litr z 60 gramów kawy – wówczas możemy ugościć do 6 osób przy jednym parzeniu! To doskonała metoda na kawę w większym gronie. Standardowa paczka kawy jednorodnej doskonałej do frenchpressu starczy nam na zaparzenie kilku pełnych dzbanków.Jakie kawy dobrze smakują przygotowane tą metodą? Najsłodsze wyjdą nam kawy z Ameryki Centralnej. Ich napary są czystsze i klarowniejsze niż kaw z Afryki. Dobrej jakości kawa z Salwadoru będzie słodka, orzechowa, z nutami mlecznej czekolady, a z Brazylii będzie przypominać toffee, wanilię, kakao. Warto eksperymentować i szukać swoich ulubionych kaw, więc próbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami.Metoda opisana jest przez firmę CoffeeDeskJeśli spodobała Ci się ta metoda parzenia kawy i chcesz kupić French Pressa to zapraszam na stronę French Pressy

7 rano

But Milk Is Important

But Milk Is Important

Ołówek kontra aparat fotograficzny. Kto wygrywa?Tworzy: Ben...

7 rano

Ołówek kontra aparat fotograficzny. Kto wygrywa?Tworzy: Ben...

Ołówek kontra aparat fotograficzny. Kto wygrywa?Tworzy: Ben Heinehttp://www.benheine.com/

Dla pewności sprecyzuję, to po lewej to siedzisko, po prawej –...

7 rano

Dla pewności sprecyzuję, to po lewej to siedzisko, po prawej –...

Wymarzone tło dla selfie-makerów.Balonową instalację w tle...

7 rano

Wymarzone tło dla selfie-makerów.Balonową instalację w tle...

Wymarzone tło dla selfie-makerów.Balonową instalację w tle stworzył Charles Pétillon.

IKEA zaprezentowała darmową alternatywę dla nowego rysika...

7 rano

IKEA zaprezentowała darmową alternatywę dla nowego rysika...

Ella & Pitr

7 rano

Ella & Pitr

Ella & Pitr

Design by Backbone BrandingI have a feeling I’ve posted this in...

7 rano

Design by Backbone BrandingI have a feeling I’ve posted this in...

Design by Backbone BrandingI have a feeling I’ve posted this in the past, but since I’m not 100% sure… and this is really quite unique, I thought why not?

Raggana Photography

7 rano

Raggana Photography

Raggana Photography

Kolor Pantone połączony z rzeczami codziennego użytku

7 rano

Kolor Pantone połączony z rzeczami codziennego użytku