Pikantny kurczak z ryżem i warzywami to przepis, który opracowałam, zobaczywszy coś z podobnych składników na jednej z grup facebookowych. Tam nie było warzyw, była za to solidna ilość margaryny i wszechobecnej przyprawy uniwersalnej typu Vegeta. Moja wersja jest równie prosta w przygotowaniu, nie zawiera składników, których nie sposób łatwo kupić, nakarmi całą rodzinę i jest zdrowa. Czego chcieć więcej?

Pikantny kurczak z ryżem i warzywami
proporcje na 6-8 porcji

  • 300 g ryżu (100 brązowego i 200 dzikiego)
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 700 g filetu z kurczaka
  • 250 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów (albo ok. 5-6 świeżych)
  • 2 łyżki sambalu lub innej ostrej pasty paprykowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

pikantny-kurczak-z-ryzem-i-warzywami3

Zamarynuj kurczaka w soli, pieprzu, oliwie, soku z cytryny i sambalu.

Zmiksuj bulion, pomidory, sambal, dopraw solą i pieprzem.

Pora pokrój w plasterki, cukinię w półplasterki, paprykę w paski.

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Wlej do naczynia żaroodpornego 2 łyżki oliwy, rozprowadź po dnie. Na to wrzuć surowy ryż i warzywa, wymieszaj. Wlej 2 łyżki oliwy i ułóż na ryżu z warzywami paski kurczaka.

Zalej połową sosu.

Piecz w 200C 30 minut pod przykryciem

Dolej resztę sosu.

Piecz kolejne 30 minut bez przykrycia na dolnej półce piekarnika.

Jeśli chcesz, możesz podać do tego surówkę, mizerię czy zieloną sałatę.

pikantny-kurczak-z-ryzem-i-warzywami