PRZEPIS NA CIASTO Z OWOCAMI – Pogoda nas w tym roku rozpieszcza. Połowa września za pasem, a na temperatury jeszcze do niedawna były równie wysokie jak w ciągu wakacji. Mam nadzieję, że zbliżająca się nieuchronnie jesień będzie równie piękna i słoneczna. Zanim jednak liście na drzewach przybiorą cudowne pomarańczowo- bordowe barwy, warto byłoby pożegnać jakoś smakowicie najcieplejszą porę roku. Co powiecie na przepis na pyszne ciasto z symbolami lata – malinami i borówkami?
Wiecie, że jestem łasuchem. Co najmniej raz w tygodniu piekę jakieś ciasto, poza tym nie stronię od słodyczy i słodkich przekąsek. Zaraz usłyszę „ale przecież w tym jest tyle cukru, a on jest niezdrowy!”. Otóż mitem jest, że należy wyeliminować cukier z naszej diety. W rozsądnej ilości i przy zbilansowanej diecie jest on jak najbardziej niezbędny, by nasz organizm prawidłowo funkcjonował! Odpowiedni poziom cukru w organizmie zapewnia właściwe funkcjonowanie mózgu, a także wpływa na naszą koncentrację, dlatego szczególnie do południa powinniśmy dostarczyć go naszemu organizmowi. Wtedy mamy pewność, że przez resztę dnia uda nam się go spalić, a w nocy nie będzie się on odkładał w formie niechcianych „boczków”. Pamiętajcie, jeść można wszystko. Ważne by zachować umiar i potrafić zbilansować swoją dietę. Kawałek ciasta z owocami jak najbardziej może się w niej znaleźć. Poniżej przepis na wspomnianą malinowo- borówkową ucztę! Smacznego!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
100 g białej czekolady
100 g miękkiego masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
80 g orzeszków Macadamia
KREM:
350 g kremowego serka (typu Philadelphia)
1 laska wanilii
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 g malin
50 g borówek amerykańskich
KRUSZONKA:
100 g mąki
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
70 g masła
-do ozdoby: świeże owoce, cukier puder, motylki z opłatka
WYKONANIE:
1)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy w temperaturze pokojowej.
2)Do miski wrzucamy masło, cukier, cukier waniliowy i miksujemy do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy jajka i dalej mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naszych składników, w dalszym ciągu miksujemy. Na koniec dodajemy mleko i białą czekoladę, łączymy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wrzucamy posiekane orzechy i za pomocą łyżki mieszamy całość.
3)Masę wylewamy do formy o średnicy 20 cm i odstawiamy na moment.
4)Serek, ziarenka z laski wanilii, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą za pomocą miksera.
5)Powstałą masę wylewamy do formy na wyłożone wcześniej ciasto.
6)W górną masę wciskamy maliny i borówki.
7)Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło ugniatamy ręcznie tak by powstała jednolita kula.
8)Powstałe ciasto wkładamy na 5 minut do zamrażarki.
9)Kulę kruszymy i tworzymy kruszonkę na górę ciasta.
10)Pieczemy je przez 55-60 minut w 180 stopniach (termoobieg).
11)Ciasto studzimy, a następnie wkładamy do lodówki.
12)Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
13)Gotowe!
Smacznego!
7 komentarzy
Fashionandcash
20 września 2016 at 23:46Wygląda smakowicie!
Stylpasja
21 września 2016 at 13:41Zjadłabym… 🙂
zocha-fashion
22 września 2016 at 09:02Jakie pyszności !!!
Pozdrawiam Zocha:)
Monika
23 września 2016 at 13:38wygląda przepięknie
Julia
25 września 2016 at 06:56Jestem pod ogromnym wrażeniem twojej pracowitości. Niezależnie czy to stylizacja, post z makijażem czy przepis kulinarny to zawsze wszystko dopracowane jest do najmniejszego szczegółu. Przepiękne zdjęcia, na pewno wypróbuję przepis w najbliższych dniach. Pozdrawiam Julia
Ania
25 września 2016 at 20:47Ach jakie piękne zdjęcia 😀 profesjonalne! mniam mniam
Well
7 października 2016 at 13:54bardzo smakowicie wygląda