Tzatziki to prosty dip, który wielu z nas poznało podczas wakacji w Grecji. To, co jest w przypadku przygotowania sosu tzatziki najważniejsze, to umiar i czas – ale dobrze zrobiony, ten dip wzbogaci każde danie z grilla, można go też użyć do posmarowania kawałka chleba.

Lekki sos tzatziki – przepis

  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (ok. 300-350 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 średni ogórek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Zetrzyj na tarce ogórek, posyp solą, wymieszaj, odstaw na co najmniej godzinę.

Po tym czasie odsącz powstały sos.

Posiekaj czosnek, dodaj do ogórka razem z resztą składników.

Przykryj, odstaw do lodówki co najmniej na 3-4 godziny, ale jeśli możesz na noc, to jest to najlepsze wyjście.

Podawaj do potraw z grilla.