fbpx

Pomysł na śniadanie – trzy szybkie i proste przepisy

by Dorota Zalepa
28 komentarzy

Dziś mam dla Was smakowity wpis, bo zawiera przepisy na pyszne śniadania, które ostatnio notorycznie jadam. W ogóle śniadania są dla mnie najważniejszymi posiłkami, nie tylko dlatego, że dodają nam energii na cały dzień i są WAŻNE, ale dlatego, że smaczne i zdrowe śniadanie od razu pozytywnie nastraja na cały dzień.

Uwielbiam celebrować śniadania wspólnie z rodziną, zazwyczaj są to weekendy, ale w tygodniu staram się zawsze wymyślić coś nieszablonowego. Bo ileż można jeść kanapki? Mój synek codziennie rano pyta, jaki mam dziś pomysł na śniadanie i gdy okazuje się, że nie jest to nic szałowego, czuje się odrobinę zawiedziony. To jest nasza wspólna chwila i dbam o to, by była doprawiona czymś wyjątkowym.

 

Zachęcam Was do wypróbowania tych przepisów, dania są niezwykle proste w wykonaniu i możliwe w różnych kombinacjach.

 

Omlet z serem ricotta, miętą i pomidorkami koktajlowymi

 

omlet-z-ricotta-i-pomidorkami

Przepis na omlet pochodzi z programu Pyszne25 i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zamiast sera ricotta możemy użyć mozzarelli (próbowałam, jest równie pyszny) i liści bazylii, czasem dodaję także kawałki wędliny, szczególnie gdy robię omlet dla chłopaków.

 

Składniki na jeden omlet:

  • 2 -3 jajka
  • 2 łyżki ricotty
  • kilka listków świeżej mięty
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • masło do smażenia (najlepiej klarowane)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania

 

omlet-z-ricotta-i-pomidorkami-koktajlowymi

Jajka bełtamy przy pomocy rózgi, to ważne, gdyż w ten sposób wtłaczamy w nie więcej powietrza i omlet będzie bardziej puszysty. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Gdy masa odpowiednio się zetnie, układamy na wierzchu pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, listki mięty oraz ser risotta (nakładam go małą łyżeczką). Smażymy tak jeszcze chwilę – ok. 1 minutę – i przy pomocy szerokiej szpatułki składamy omlet na pół. Dekorujemy liśćmi mięty i pomidorkami koktajlowymi.

 

Placuszki bananowo-jogurtowe

 

placki-jogurtowo-bananowe2

 Są mega pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Mój synek je uwielbia.

 

Składniki na około 10-12 placuszków:

  • 2 jajka
  • 1 jogurt naturalny 250 ml
  • 160 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam ekologicznego)
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia (lub olej)

 

Sposób przygotowania

 

placki-bananowo-jogurtowe

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję jajka, jogurt naturalny, cukier i szczyptę soli. Wszystko miksuję mikserem. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję odrobinę mleka. Ciasto ma być znacznie gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Na koniec dodaję pokrojone w talarki banany i delikatnie mieszam łyżką. Smażę na maśle z obu stron aż placuszki się zarumienią.

 

Jajka z mozzarellą i pomidorkami zapiekane w kokilkach

 

jajka-w-kokilkach2

Do zapiekania jajek w kokilkach na przeróżne sposoby zainspirowała mnie Jola z bloga Make Life Tasty. Moja wersja wygląda nieco inaczej, w sumie to za każdym razem dodaję coś innego, co akurat mam w lodówce, także możecie eksperymentować.

 

Składniki na jedną porcję:

 

  • 1 duże jajko, lub 2 małe
  • ząbek czosnku
  • łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 5 małych kulek mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • masło do wysmarowania foremek
  • szczypiorek do dekoracji

 

Sposób przygotowania

 

jajka-w-kokilkach3

Foremkę do pieczenia smarujemy masłem, następnie wrzucamy posiekany czosnek, cebulkę, ćwiartki pomidorków koktajlowych i kawałki mozzarelli. Jajko bełtamy przy pomocy widelca, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano,  wlewamy do formy. Na wierzch układamy jeszcze kilka kawałków mozzarelli. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dekorujemy szczypiorkiem.

 

 

Inne przepisy na zdrowe śniadania znajdziecie tutaj, jestem też ciekawa Waszych pomysłów. Koniecznie pochwalcie się Waszymi śniadaniami, chętnie wypróbuję coś nowego.

Zapisz się na Kameralny Newsletter, odbierz darmowy e-book – Jak pozycjonować bloga i zyskaj dostęp do dodatkowych materiałów i treści :)

 

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




28 komentarzy

Zorganizowani 18 maja 2016 - 20:22

Super przepisy! Będę musiał wypróbować zwłaszcza ten trzeci – wygląda i zapowiada się
świetnie. :)
Dawid

Odpowiedz
Amatorka Cooltury 18 maja 2016 - 20:22

Placuszki wyglądają przepysznie :-)

Odpowiedz
littlehappyme 18 maja 2016 - 20:23

Koniecznie muszę spróbować ostatni przepis :D poprzednie dwa w podobnych wersjach już testowałam – pycha :D

Odpowiedz
Kinga 18 maja 2016 - 20:45

Coś czuję, ze placuszki bananowe będą jutro u mnie na śniadnie :)

Odpowiedz
czmiel 18 maja 2016 - 21:35

Wszystko wypróuję, wszystko zjem! <3 Ja bardzo "jajeczna" jestem :D

Odpowiedz
Dorota Zalepa 19 maja 2016 - 07:01

Ja też! Uwielbiam wszystko co z jajek. :)

Odpowiedz
Marlena 18 maja 2016 - 22:29

wygląda pysznie , ja polecam płatki owsiane z jogurtem i malinkami oraz naleśniki z mąki orkiszowej na mleku kokosowym i smażone na oleju kokosowym zapachowym , aż chyba wskoczę do kuchni pozdrawiam

Odpowiedz
Dorota Zalepa 19 maja 2016 - 07:01

Takich naleśników jeszcze nie jadłam, z pewnością są pyszne. :)

Odpowiedz
Minimalna 18 maja 2016 - 23:06

Placuszków na pewno spróbuję, wyglądają bardzo smakowicie! ; )

Odpowiedz
IVONA 18 maja 2016 - 23:36

Piękne i apetyczne zdjecia:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 19 maja 2016 - 07:02

Dziękuję! :)

Odpowiedz
Bea's Life 19 maja 2016 - 08:56

Przepis na placuszki znam od dawna i zdecydowanie polecam! Podziwiam Cię, że w tygodniu znajdujesz czas na takie pyszne śniadania! Ja w tygodniu ograniczam się zazwyczaj do owsianki z owocami, ale w weekend na pewno spróbuję twojego przepisu na zapiekane jajka z mozzarellą i pomidorkami :)

P.S Piękne zdjęcia <3

Odpowiedz
Anna Tabak 19 maja 2016 - 10:03

Narobiłaś mi ochoty na placuszki! W sobotę Mąż ma urodziny, może go zaskoczę zamiast naszej tradycyjnej sobotniej jajecznicy :D

Odpowiedz
Kasia Janeta |Wyspa Inspiracji 19 maja 2016 - 10:12

Mam ochotę na wypróbowanie dań w kokilkach, placuszkami też nie gardzę. Odkąd z cukru przerzuciłam się na ksylitol nabrałam pewności w przyrządzaniu słodkich śniadań, wcześniej miałam wyrzuty sumienia i pozwalałam sobie na wypasione, słodkie śniadanie raz w tygodniu, najczęściej w weekendy :)

Odpowiedz
Olga Pietraszewska 19 maja 2016 - 10:44

Same pyszności tu widzę! U mnie najczęściej na śniadanie jest owsianka, pojawiają się też naleśniki, placuszki z banana i zmielonych płatków owsianych, a ostatnio obowiązkowo też jajecznica ze szparagami. Lubię też omlety, więc na pewno spróbuję ten z dodatkiem ricotty. Dobrego dnia :)

Odpowiedz
Akasza 19 maja 2016 - 11:06

Ależ masz tu piękne zdjęcia :)

Odpowiedz
Kasia W | Ograniczam Się 19 maja 2016 - 14:05

Jajka zapiekane w kokilkach to jedno z moich ulubionych śniadań. Osobiście wolę go nie rozbełtywać, ale wbić jak na jajko sadzone. Po upieczeniu żółtko pięknie się rozlewa na pomidorki w trakcie jedzenia. Natomiast moim ulubionym śniadaniem jest owsianka ze świeżymi truskawkami, na które czekam z utęsknieniem (to już niedługo!).

Odpowiedz
Jola | Katsunetka 19 maja 2016 - 20:56

Te zapiekane jajka brzmią apetycznie. Co do placków smażonych z bananem, przerabiałam już tyle przepisów. Twoją wersję chętnie wypróbuję, o ile będzie mi się chciało z patelnią szarpać. Ostatnio każde placuszki mi się przyklejają i jeszcze nie wiem dlaczego. :)

Odpowiedz
archistacja 19 maja 2016 - 22:34

Już wiem co zjem jutro na śniadanie! Płatki ryżowe na zmianę z owsianką zaczynają mi się już powoli nudzić. Dzięki za inspirację :)

Odpowiedz
Olga Komorowska 20 maja 2016 - 18:16

Placuszki wypróbuję :-)

Odpowiedz
Dotee 29 maja 2016 - 12:18

Fajne śniadanka :) Ostatnio też ciągle robię placuszki bananowe, tyle że trochę inaczej, zamiast dodawać jajka blenduję banany, które sklejają ciasto nie gorzej niż jajko :) Ostatnio skołowałam sobie patelnię do naleśników i od razu przyjemniej się robi takie rzeczy. Muszę w końcu zabrać się za omlety :)

Odpowiedz
Część Mnie 30 maja 2016 - 10:00

Super pomysły! Lecę do kuchni przyrządzić coś pysznego :)

Odpowiedz
Świnka 1 czerwca 2016 - 21:47

Genialne! Jutro pokombinuję! :) Bo ciągle męczę taką samą owsiankę :)

Odpowiedz
Shiny Syl 20 czerwca 2016 - 22:31

Czy mogłabyś zdradzić jakiego proszku do pieczenia używasz ( chodzi mi o ten ekologiczny)? Jaka firma taki produkuje? Bo mi nie udało się znaleźć… :(

Odpowiedz
Dorota Zalepa 21 czerwca 2016 - 09:00

Amylon, w Internecie znajdziesz bez problemu. Ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością.

Odpowiedz
Shiny Syl 21 czerwca 2016 - 10:36

ooo dzięki :)

Odpowiedz
zabiegane.com 6 sierpnia 2016 - 20:36

Uwielbiamy placuszki – zyskają na smaku jeśli usmażymy je na oleju kokosowym nierafinowanym – pięknie pachnie latem :)

Odpowiedz
FitmUa90 23 grudnia 2020 - 11:01

Placuszki z bananem to moje odkrycie roku. Próbuje ich różne wersje, żeby znaleźć idealną. Zapisuje przepis do swojej książki kucharskiej :)

Odpowiedz

Zostaw komentarz